Ak raz vyskúšate chuť pravej mozzarelly inú si už nikdy nekúpite

21 Lis

Ak raz vyskúšate chuť pravej mozzarelly inú si už nikdy nekúpite

Mozzarella je druh mäkkého syra, ktorý má svoju históriu v Taliansku. Podľa zachovaných dokumentov, začali s výrobou veľmi podobného druhu syra už Rimania, a to v prvom storočí nášho letopočtu. Na rozdiel od tej, akú poznáme dnes, však používali ovčie mlieko. Syr, ktorý sa na ten dnešný podobal už omnoho viac, uzrel svetlo sveta približne o dvesto rokov neskôr. Nazýval sa MOZZA a bol určený na konzumáciu spolu s chlebom. Na jeho výrobu sa však aj tento raz používalo mlieko od oviec.

mozzarela
 
Približne okolo šestnásteho storočia sa začal v Taliansku rozmáhať chov vodných byvolov. Na výrobu tohto syra, sa preto začalo vo veľkom používať práve byvolie mlieko. Tak vznikol produkt s názvom mozzarella di bufala. Tento druh syra je dodnes považovaný za autentický.
Syry, ktoré bežne kupujeme pod označením MOZZARELLA, sú v skutočnosti iba akousi napodobeninou originálu.

Kravské mlieko vstúpilo do hry až v priebehu dvadsiateho storočia. Mäkký syr so špecifickou konzistenciou a chuťou, si totiž našiel svoju popularitu v Európe, kde byvoly neboli až tak bežne chovaným dobytkom. Preto sa časť produktov začala vyrábať z kravského mlieka, no a postupom času tento nový recept, nahradil pôvodnú receptúru takmer úplne.

Tento typ syru, vyrábaný z kravského mlieka má veľmi nevýraznú chuť a takmer žiadnu vôňu. Hodí sa do šalátov, cestovín, alebo na pizzu, plní však skôr úlohy akejsi hmoty, ktorá dodá pokrmom šmrnc. Pravý syr, vyrobený z byvolieho mlieka, má však naopak veľmi špecifickú, výraznú chuť a omnoho jemnejšiu a krémovejšiu konzistenciu. Na povrchu je tento syr pevný. Ak ho však prerežete, doslova sa roztečie. Chuť by sme mohli  prirovnať k ovčiemu syru. Nie je síce rovnaká, ale približuje sa jej najviac.

chuťogky

Dnes sa pomaly na naše pulty dostáva aj tento produkt s pôvodnou receptúrou. Väčšinou sa jedná o výrobky s chráneným označením pôvodu. V porovnaní s klasickou mozzarellou, je táto o čosi drahšia, ale aspoň na ochutnanie, sa určite oplatí minúť euro či dve navyše.

Nezařazené

By